Showing posts with label Baptism. Show all posts
Showing posts with label Baptism. Show all posts

Friday, May 13, 2011

Being More Biblical Is More Comforting: Applying the Scriptures to Two of the Most Painful Situations That Believers Face

I recently received a note from a Reformed Baptist believer. He has a friend who just lost a baby at almost 8 months, and finding the "age of understanding" and "innocence of babies" explanations biblically unsatisfying, he asked how I would comfort someone in that situation. Since our congregation also has recently gone through this, and since we do have some folk who are working through how the Bible views the children of believers, I thought many might benefit from the answer. May God bless it to you.
[edit: in the absence of a "read more" link on this blog's front page, please click this post's title to read the rest of it]
Upon the death of a young child, we must direct the believer for comfort and hope to the same place that we look for those things in every other circumstance: the grace of God to us in Christ. 
It is remarkable that David, in the midst of a situation in which his child's death was a case of discipline upon him, still had the confidence in God to say, "he will not come back to me, but I will go to him" (2Sam 12:15-23).

His faith surprised his attendants, but it demonstrated sturdy confidence in the eternality of the soul, in the resurrection of the body, and in God's grace toward his child. There is also the passage in 1Cor 7, where Paul says that God treats believer's children different for their attachment to the believing parent. And there are so many encouragements given to us in covenant promises throughout the Bible!

It is, of course, possible to be sinfully presumptive about this.
But it is possible to be sinfully presumptive about any promise of God.

If I think to myself, "here is a guarantee of what will happen, no matter what I do," then I have no grounds for such an idea with respect to any of the promises of God. The unrepenting sinner, who yet says that he has faith, has no legitimate claim to God's promise for himself.

But the possibility of thinking and acting presumptuously does not take a single thing away from the promise: "Believe on the Lord Jesus Christ, and you shall be saved!" or "Repent and be baptized every one of you in the name of Jesus Christ for the forgiveness of your sins, and you will receive the gift of the Holy Spirit." So the possibility of presumption doesn't negate or weaken the promise.

This is why, when we bring our children for baptism, we vow that our only hope that our children will be saved is that Jesus Christ will save them in the same way that He has saved us (through faith). This is the hope that the Bible holds out to believers.

But then, we proceed to vow that we will therefore be diligent with all of the means that God has appointed, through which He gives faith. Why? Because the person who genuinely hopes in God will also do whatever God says--we trust that His commands are good, not just that His promises are good.

We don't just hold to the hope that the Bible extends to us; we also obey the directions that the Bible gives us. Both must result from a hearty confidence in God's Word. And if we are missing either one, then something is broken about how we view the Bible.

So, the question about the covenant promises about our children does come down to this: are there any other promises of God that we refuse to believe in, because we are afraid that such belief might turn into a presumption? ... I hope that we're hearing crickets now!

Will our children therefore be saved without faith? 
Absolutely not! For what we hope is the very opposite. And, if they cannot be saved without faith, then we urgently press upon them to believe.

How about the Christian parent, whose child rejects God? 
Would we blame God for this? We cannot, when we have confessed that it is merely His sovereign grace that must save them, and when we ourselves do so much that is blameworthy in the rearing of our children, whereas God is only ever good and merciful to them.

But the parent whose child continues in rebellion against God, can yet continue to hope that God will save his child, and continue to press that child with the gospel. Why? Because such children continue in the same condition in which they have been from birth.

They haven't gone from a state of neutrality toward God to a state of rejecting Him. So the parent also may (and must!) remain where he has been since the child's birth: clinging to God's character, hoping in God's promises, and using God's means.

For the parent whose grown child continues rejecting Christ, this is far sturdier comfort and sounder counsel than what we usually hear. Most of the time, we hear instead an abuse of the text "train up a child in the way he should go, and when he is old, he will not depart from it." That text speaks of children who have been converted, and says that they will persevere. And of course converted children will! For this is a biblical doctrine.

What the "train up a child" text does not say, is what so many take it to say: that if your child failed to be trained in your home, so that he ended up wild in high school or college, that your pseudo-biblical and sin-stained attempts at rearing him are still some sort of guarantee that he will "come back" in later years.

So, just as with the presumed innocence of babies, the non-covenantal position must rest upon promises that don't exist in the Bible--precisely because it has not embraced those covenant promises that saturate Scripture from cover to cover.

Well, is God able to do this? 
To save babies in the womb? Well, there is the obvious answer: "God can do anything. And this must be our starting point, because otherwise we are implying that adults are more savable because they are more intelligent or more knowledgeable.

But 1 Corinthians 2 teaches us that the "ability" to believe is not a function of the intellect, but a function of the Spirit teaching the person's heart and the Spirit also enabling the person to believe it."  So the ability to know and the ability to believe are both gifts of the Holy Spirit that employ our minds, not abilities of our minds that employ the Spirit. It is no more difficult for the Spirit to do this with the first thought of the new soul, than it is with a seasoned theologian!

And we can go still further than this, because in addition to biblical theory, we also have a biblical example of this very thing. God isn't just hypothetically able to convert in the womb; He has done it before.

John the Baptist, while yet in his mother's womb, was enabled by the Spirit to recognize Jesus Christ in a manner that far exceeded our expectations of his physical (to see through two mothers' wombs?!) or mental capacity, and to respond to Jesus with believing joy.

And this believing joy is what the Bible encourages us to believe is the immediate experience of every child of a believer who dies in the womb--a believing joy that is almost immediately fulfilled, when the first human face that the child ever sees belongs to the resurrected Savior!

Appendix: What about children of unbelievers? 
Well, the Bible doesn't give us nearly as much reason to hope in their case. I should couch this by saying that if I get to glory, and I discover there that every last child who died in the womb or in infancy turned out to be elect, I would not at all be surprised. Imagine how immensely populated glory would then be--and doesn't the Bible teach us that it is immensely populated?

However, there is so much less biblical warrant for this hope in the case of the child of an unbeliever. So although I would not be surprised, I do not think that the Bible anywhere gives me sufficient ground to hold out this hope to an unbelieving parent.

And if my reasoning for that hope had to include the presumed innocence of the child, then it would not just be unbiblical but even antibiblical. And of course, it is impossible for the unbelieving parent lay claim to the wonderful comforts in the first two paragraphs above, even if he could understand them.

Saturday, September 4, 2010

Infant Baptism is Biblical?

The following comes from a pamphlet asking if Infant Baptism is Biblical.  There are many Baptists today who question the practice of infant baptism because they can't find a specific command or example in the Bible.  This pamphlet attempts to answer those who question the biblical doctrine of infant baptism.

Infant Baptism Is It Scriptural? by William Hendriksen

Answer This Question for Yourself on the Basis of Scripture

1. Does the Bible really teach that infants of believers should be baptized?
Answer: "And he that is EIGHT DAYS OLD shall be circumcized among you" (Genesis 17:12).
2. But that text says "circumcized," not "baptized." Hence, that passage fails to prove the point, unless baptism is Christian circumcision. Is it?
Answer: "In whom also ye are circumcized with the circumcision made without hands, in putting off the body of the sins of the flesh by the circumcision of Christ: buried with him in baptism, wherein also ye are risen with him through the faith of the operation of God, who hath raised him from the dead" (Colossians 2:11, 12).
3. Is it true then that God has done away with circumcision, as having no longer any spiritual meaning, and has commanded baptism in its stead?
Answer: "Behold, I Paul say unto you, that if ye receive circumcision, Christ will profit you nothing" (Galatians 5:12).

"Go ye, therefore, and make disciples of all the nations, baptizing them into the name of the Father and of the Son and of the Holy Spirit" (Matthew 28:19).
4. So, then, the Bible teaches that since baptism has replaced circumcision, and since children eight days old were circumcized, therefore small children should be baptized. Is there any other passage which clearly implies this?
Answer: "And Peter said unto them, Repent ye, and be baptized every one of you in the name of Jesus Christ unto the remission of sins; and ye shall receive the gift of the Holy Spirit. For to you is the promise and to your children, and to all that are afar off, even as many as the Lord our God shall call unto him" (Acts 2:38, 39).
5. Do you really believe then that Jesus would not forbid little children to be baptized?
Answer: "And they were bringing unto him little children, that he should touch them: and the disciples rebuked them. But when Jesus saw it, he was moved with indignation, and said unto them, Suffer the little children to come unto me; forbid them not: for to such belongeth the kingdom of God" (Mark 10:13, 14; Matthew 19:13-14).
6. But why were the bloody sacraments of circumcision and passover replaced by the unbloody sacraments of baptism and the Lord's Supper?
Answer: "Christ through his own blood entered in once for all into the holy place, having obtained eternal redemption" (Hebrews 9:11, 12).
7. But is it not true that some persons who were baptized in their infancy are lost for eternity? Then, why baptize infants?--No, you do not have to answer that one, for on second thought I see that the objection is foolish, for it would hold just as well against adult baptism. Besides, we surely would not banish all wedding rings because some people fail to keep the pledge which is represented by them.

8. But another problem arises in my mind. It is this, What good does infant baptism do the child, seeing that he does not understand what is happening to him?
Answer: "And he that is eight days old shall be circumcized among you" (Genesis 17:12).
Oh, I see your line of reasoning now. My objection would hold just as well against circumcision, yet God commanded a little one, eight days old, to be circumcized. And if God commands it, we must do it. But though I must admit that there is not much left of my objection, I still cannot understand what good baptism will do the little one... unless it should be that the parents who present it for baptism will be more apt to keep a solemn promise which they have made in public before the eyes of God and all his people. Do you think that there is something to that?
Answer: "I will pay my vows unto Jehovah, Yea, in the presence of all his people" (Psalm 116:14).
Moreover, if even wicked people are more ready to do a wicked thing because they have solemnly promised to do it, will not God's people be more ready to do a good thing because they have promised to do it?

Herod was a wicked king who had made a wicked promise. Yet we read, "And the king was exceeding sorry; but for the sake of his oaths, and of them that sat at meat, he would not reject her" (Mark 6:26).
9. I can see now that Infant Baptism is good for the child in a twofold way: 
  1. because of the promise which the parents make, namely, to nurture the child in the fear of the Lord; and 
  2. because of the fact that if the child has been baptized as an infant, then when later on he hears about this wonderful, sovereign, love, it becomes a powerful incentive for him to love and trust the Lord in return. He will then say, "How wonderful, that it is exactly INFANT BAPTISM that has shown me that God loved me ere I knew him. Seeing, then, that at baptism, he said to me: "My son [or "my daughter"], give me thy heart" (Proverbs 23:26), I will, by means of making public profession of my faith, and by means of adorning that confession with a godly life, say to him:
Take my life, and let me be
Consecrated, Lord, to thee;

Take my hands and let them move

At the impulse of they love.

Take my love, my God, I pour

At thy feet its treasure store;
Take myself, and I will be
Ever, only, all for thee.
10. But why does God present that wonderful gospel of his love to our eyes by means of the sacraments (baptism, the Lord's Supper) as well as to our ears (in the preaching of the Word)? Does that twofold presentation make the gospel more effective?
Answer: "I had heard of thee by the hearing of the ear; but now mine eye seeth thee: wherefore I abhor myself, and repent in dust and ashes" (Job 42:5).
11. Is it true that the water of baptism points to the cleansing blood and Spirit of Christ?
Answer: "In that day there shall be a fountain opened... for sin and for uncleanness" (Zechariah 13:1).

"The blood of Jesus his Son cleanses us from all sin" (1 John 1:7).

"Except one be born of water and the Spirit he cannot enter into the kingdom of God" (John 3:5).
12. I am now strongly inclined to believe in Infant Baptism, I can see that it is a wonderful sign and seal of God's love, and that once rightly understood by the child, it will be able to exert a might influence for good upon his spiritual life in its development. But, if you don't mind, I want to know how to answer three additional objections that are sometimes advanced against this doctrine. The first is this: Does not Mark 16:16 indicate that a person should first believe before he can be baptized?
Answer: See for yourself by reading the text in its own context. It means, of course, that those to whom the gospel is preached (verse 15) must first confess their faith before they can be baptized. Hence, before an adult is baptized he must first confess his faith. The passage, therefore, has nothing whatever to do with infant baptism.
13. Yes, I can see that now clearly. The next objection I want to be able to answer is this one: some people say that infants cannot be admitted to baptism because nowhere do we read in so many words (literally), "Go and baptize infants."
Answer: And where do you read in so many words (literally), "Women can be admitted to the Lord's Supper"? (Remember that when Christ instituted this sacrament men only were present.) Where do we read in so many words, "Go to church on Sunday instead of on Saturday"? You say, "But these are safe and warranted inferences." Exactly, so is Infant Baptism, as you have seen. Furthermore, shouldn't we expect a command, not to baptize infants, if the Lord wanted the New Testament Church to have a different attitude and practice than was present in the Old Testament?
14. The final objection which people sometimes advance is this: Infant Baptism is a late invention. The early church did not know anything about it.
Answer: One of the greatest authorities on Church History, Philip Schaff, has this to say about that objection:
"Among the fathers... there is not a single voice against the lawfulness and the apostolic origin of infant baptism."

Followers

  © Blogger template 'Personal Blog' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP